Aantal gassen 1 tot 4
Mogelijke gassen C₃H₈, C₄H₁₀, CH₄, CO, H₂, H₂S, LEL, NO₂, O₂, SO₂
Aantal gassen 1 tot 6
Mogelijke gassen C₃H₈, C₅H₁₂, CH₄, CL₂, CLO₂, CO, CO₂, H₂, H₂S, HC, HCL, HCN, LEL, NH₃, NO, NO₂, O₂, PH₃, PID, SO₂
Het is verplicht om een gegaste container van de juiste papieren en etiketten te voorzien in het land van herkomst. Echter wordt dit lang niet altijd volgens de norm uitgevoerd, of is de informatie in deze documenten onvolledig of onduidelijk. De enige manier om zeker te weten of een container daadwerkelijk gasvrij is, is door middel van een gasmeting. Deze gasmeting kunt u uitbesteden of in eigen beheer uitvoeren. Als u deze gasmeting laat uitvoeren ontvangt u na de meting van de container een gasvrij-verklaring. Dit meetrapport is officieel maximaal twee uur geldig. Om deze reden wordt er vaak voor gekozen om de gasmeting op locatie uit te voeren. Wanneer een container bijvoorbeeld in de haven van Rotterdam is gecontroleerd, is de uitslag hiervan niet meer geldig op het moment dat de container in Enschede aankomt. In dat geval zal er opnieuw een gasmeting uitgevoerd moeten worden. Als u de gasmetingen in eigen beheer uitvoert, geeft u dit het meeste flexibiliteit.
Alle containers kunnen giftige gassen bevatten, maar er zijn een aantal productsoorten waarbij een verhoogd risico is op containergassing. Zo worden zeecontainers met levensmiddelen in bijna alle gevallen gegast. Voorbeelden hiervan zijn containers met koffiebonen, granen, plantaardige en dierlijke producten (zoals katoen, kleding en dierenhuiden), schoenen, speelgoed, cosmetica en hout of houten producten (zoals meubels). Verder worden ook vaak containers onnodig gegast die bijvoorbeeld kunststof planten, computers (of andere elektronica), chemicaliën, bont, keramiek of aardewerk bevatten. In laatstgenoemde gevallen voegt het gassen van de containers niets toe, omdat de producten niet gevoelig zijn voor ongedierte en niet kunnen rotten.
Namens de overheid controleert de arbeidsinspectie of werkgevers en werknemers zich aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden houden. In Nederland zijn werkgevers bij wet verplicht om hun werknemers een veilige en gezonde werkplek te bieden. Na een aantal zeer ernstige incidenten met gassen in containers is het toezicht op dit onderwerp aangescherpt. Jaarlijks worden vele bedrijven gecontroleerd op de aanwezigheid van juiste procedures en maatregelen. Het lossen van containers wordt aangemerkt als werken in een risicovolle omgeving.
Er zijn 3 brochures uitgegeven over het onderwerp containergassen door de arbeidsinspectie, waarin zij toelichten waarom dit een zwaarwegend punt in de beoordeling van bedrijven is;
Na een controle van de arbeidsinspectie ontstaan er vaak vragen over het aantal uit te voeren metingen, de opzet voor een plan van aanpak en de instructies van medewerkers en leveranciers. Hatech heeft reeds honderden bedrijven inzake dit onderwerp begeleid en heeft diverse voorbeeldprocedures en oplossingen beschikbaar, welke eenvoudig en efficiënt zijn te implementeren. Verder kan Hatech u voorzien van een complete set apparatuur voor het zelfstandig uitvoeren van deze metingen en de daarbij behorende opleidingen.
Aantal gassen 1 tot 4
Mogelijke gassen C₃H₈, C₄H₁₀, CH₄, CO, H₂, H₂S, LEL, NO₂, O₂, SO₂
Aantal gassen 1 tot 6
Mogelijke gassen C₃H₈, C₅H₁₂, CH₄, CL₂, CLO₂, CO, CO₂, H₂, H₂S, HC, HCL, HCN, LEL, NH₃, NO, NO₂, O₂, PH₃, PID, SO₂
Hatech Gasdetectietechniek B.V.
Brasem 51
4941 SE Raamsdonksveer
The Netherlands
+31 (0)162 510 004
© Hatech Gasdetectietechniek BV | Algemene voorwaarden | Terms and Conditions | Privacy Statement