Schippers op Intensive Care na fosfine vergiftiging
NIEUWEGEIN – Een schippersechtpaar is deze week op de intensive care terecht gekomen nadat zij urenlang in contact zijn geweest met grote hoeveelheden giftig fosfine gas in het ruim van het schip. De brandweer heeft de man en vrouw woensdag in Nieuwegein van boord gehaald. Vooral de vrouw is er nog altijd slecht aan toe; zij wordt in coma gehouden.
Fosfine wordt in de zeevaart gebruikt om de lading tegen ratten en ander ongedierte te beschermen, daarom staat het ook wel bekend als rattengif. Omdat fosfine zwaarder is dan lucht, zakt het gas naar het onderste deel van het ruim. Omdat het bewuste schip van het echtpaar als laatste van alle schepen is geladen, hebben zij de lading gekregen waarin de hoogste concentratie fosfine aanwezig was. Vervolgens is het gas ook in de stuurhut terecht gekomen, met alle gevolgen van dien. In het ruim zou door de hulpdiensten een waarde van 15 ppm fosfine gemeten zijn, waar dit volgens de wettelijke grenswaarden in Nederland maximaal 0,2 ppm zou mogen zijn. Zeker dertien andere schepen zouden dezelfde lading hebben. Zij zijn reeds allemaal ingelicht en de bemanning is direct van boord gehaald.
Hoe giftig is fosfine en wat zijn de gevolgen?
Fosfine is een zeer giftig gas dat voor ongediertebestrijding wordt gebruikt in allerlei gesloten ruimtes. Het fosfine gas is kleurloos, geurloos, brandbaar en kan in vrij lage concentraties al dodelijk zijn. Fosfine wordt in het lichaam opgenomen door inademen. Als het gas vrijkomt, bereikt het zeer snel een concentratie in de lucht die zeer gevaarlijk is voor de gezondheid van mensen. Na inademen beginnen de klachten al snel met misselijkheid, braken en buikpijn. Vervolgens gaat dit over met effecten op het centrale zenuwstelsel, zoals hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid. Na enige tijd van blootstelling aan het gas kan ook bewusteloosheid optreden. Daling van de bloeddruk, hartkloppingen en hartritmestoornissen kunnen zich voordoen binnen 4 tot 6 uur na blootstelling. Daarnaast kunnen lever- en nierfunctiestoornissen optreden. Blootstelling aan lage concentraties fosfine kan al leiden tot zeer ernstige blijvende gezondheidsschade. De effecten op de ademhalingswegen beginnen met (sterke) irritatie van de bovenste luchtwegen, prikkelhoest, benauwdheid en pijn op de borst. Deze effecten kunnen bij een ernstige blootstelling leiden tot het ontstaan van longoedeem. Uiteindelijk kan langdurige blootstelling leiden tot een coma of zelfs de dood.
Hoe kunnen dergelijke ongelukken worden voorkomen?
Een dergelijk ongeluk had mogelijk kunnen worden voorkomen met behulp van de juiste gasdetectie. Hatech Gasdetectie kan voorzien in verschillende oplossingen als het gaat om de detectie van fosfine (PH3). Een single gas detector voor fosfine had de schippers tijdig gewaarschuwd, waarmee de gevolgen hadden kunnen worden beperkt of wellicht zelfs voorkomen. Graag verwijzen wij u door naar onze website, www.hatechgas.com voor het complete aanbod omtrent de detectie van fosfine. Ons team staat u uiteraard ook graag telefonisch te woord via 0162-510004.
-
Crowcon – Gasman
Meer informatieAantal gassen 1
Mogelijke gassen CH₄, CL₂, CLO₂, CO, CO₂, ETO, F₂, H₂, H₂S, HCN, HF, LEL, MPS, NH₃, NO₂, O₂, O₃, PH₃, SO₂ -
Zeecontainer gasmeetset
-
Industrial Scientific – Gasbadge Pro
Meer informatieAantal gassen 1
Mogelijke gassen CL₂, CLO₂, CO, H₂, H₂S, HCN, NH₃, NO₂, O₂, PH₃, SO₂ -
Fosfine / arsine 121U