Waarom een CO2 Meter
Wat is koolstofdioxide en hoe wordt het gebruikt?
Algemene eigenschappen van koolstofdioxide (CO2)
Eigenschappen en effecten van CO2
Waarom zou ik CO2 meten als ik ook O2 kan meten?
Veilig werken in een werkomgeving met mogelijk Co2 gevaar
Gebruik persoonlijke CO2 meter
Onderhoud en Kalibratie van uw CO2 meter
Blootstelling van personeel aan koolstofdioxide (CO2) is een groot probleem bij het produceren van frisdranken, brouwen van bier en in de horeca.
CO2 richt namelijk meer schade aan dan de meeste mensen denken. CO2 heeft de potentie om dodelijke slachtoffers te maken, dus het gebruik van een CO2 meter redt levens!
Een veel gemaakte fout is het vertrouwen op zuurstof detectie om de aanwezigheid van CO2 te detecteren. Dit heeft in het nabije verleden vaker geleid tot dodelijke slachtoffers.
Zelfs een lage concentratie zoals 0,5% CO2 kan al voldoende zijn om u onwel te laten worden.
Periodes van langdurige blootstelling aan lage concentraties CO2 kunnen ernstige gevolgen hebben. Een concentratie van 5% is binnen een periode van 5 minuten dodelijk. Om veilig te kunnen werken in een werkomgeving waar CO2 aanwezig kan zijn is het noodzakelijk om een CO2 meter naar behoren te gebruiken.
Dat CO2 een gevaar is bij de productie van frisdranken, het brouwen van bier en in de horeca is bekend. Dat CO2 giftig is weet men vaak ook, maar de aard van het gevaar wordt niet altijd goed begrepen. De overheid stelt blootstellingslimieten vast, waarin is vastgelegd dat werknemers niet mogen worden blootgesteld aan een concentratie boven die vastgestelde grenswaarde.
CO2 is alom vertegenwoordigd door de gehele drankenindustrie, zoals koolzuurhoudende frisdranken, wijn en bierproductie. Tijdens de productie van frisdrank wordt CO2 bewust toegevoegd aan het product. In de processen tijdens het maken van bier en wijn is CO2 een bijproduct wat ontstaat tijdens het fermentatieproces. Tijdens de productie van een aantal speciale bieren en wijnen wordt later actief CO2 toegevoegd aan het eindproduct.
Drankenfabrikanten hebben reeds veelal actie ondernomen om de dreiging van CO2 tijdens productie te controleren met behulp van geschikte gasdetectieapparatuur en het verzorgen van training voor het personeel. Het kennisniveau omtrent “de gevaren van CO2” is binnen de branche redelijk op pijl, echter in de horeca en eetgelegenheden is nog veel onwetendheid over deze gevaren die CO2 met zich meebrengt.
Met grote regelmaat zien wij in de praktijk dat er zuurstof detectoren worden gebruik als bescherming tegen CO2. Dit is een misvatting en een groot veiligheidsrisico. O2 oftewel zuurstof detectie beschermt u niet tegen de gevaren van CO2. Vertrouwen op O2 detectie om u te beschermen tegen de gevaren van CO2 heeft veelvuldig geleid tot ongelukken met dodelijke afloop.
Een andere fout die regelmatig gemaakt wordt is het vertrouwen op uw neus en mond voor het detecteren van een verhoogd CO2 gehalte. CO2 is compleet geur-, kleur- en smaakloos en kan niet worden waargenomen door neus en mond. CO2 kan enkel en alleen gedetecteerd worden door het gebruik van de juiste CO2 detectieapparatuur.
Aantal gassen 1
Mogelijke gassen CO₂
Aantal gassen 1
Mogelijke gassen CH₄, CL₂, CLO₂, CO, CO₂, ETO, F₂, H₂, H₂S, HCN, HF, LEL, MPS, NH₃, NO₂, O₂, O₃, PH₃, SO₂
CO2 is een bekend gevaar in o.a. de dranken industrie; van het productieproces tot en met het bottelen en verpakken van de dranken. Zelfs in cafés en eetgelegenheden waar koolzuurhoudende dranken worden geserveerd is CO2 een gevaar voor werknemers en gasten. Dit gevaar wordt zwaar onderschat en wordt in sommige gevallen zelfs totaal genegeerd.
CO2 is zwaarder dan lucht. Indien CO2 ontsnapt zakt het naar de grond waar het gaat ophopen en een onzichtbare dodelijke deken vormt van CO2. CO2 ophopingen komen vaak voor in kelders, opslagbakken en afgesloten ruimten zoals tanks en silo’s. De meeste bierkelders en andere opslagplaatsen van Koolzuur (CO2) moeten geclassificeerd worden als besloten ruimte als gevolg van het ontwerp de omvang, beperkte toegang, ontbreken van vluchtwegen en vaak zeer beperkte ventilatiemogelijkheden.
Deze vraag krijgen wij als Hatech zijnde met enige regelmaat. Uit bedrijfseconomische reden is dit natuurlijk ook een logische vraag, aangezien een O2 detector ongeveer een factor vier goedkoper is dan een CO2 meter (bij vaste detectoren is dat ongeveer een factor twee). De redenering is als volgt: “CO2 is een zuurstof verdringer, dus het gevaar zit hem in een te lage zuurstofconcentratie. Als ik dus zuurstof meet, zit ik goed.” Helaas gaat deze vlieger niet op en wel om twee redenen:
1) CO2 is wel degelijk giftig (zij het in hoge concentraties)
2) CO2 verdringt de O2 maar voor 1/8e.
Eerst het eerste punt. CO2 is een kleurloos en reukloos gas, waarvan er altijd gemiddeld rond de 300 tot 400 ppm in de atmosfeer hangt. CO2 is zwaarder dan lucht en kan zich gaan ophopen en een deken vormen net boven het vloeroppervlak in een besloten ruimte. De effecten van CO2 op het menselijk lichaam zijn als volgt:
Zoals te zien is CO2 wel degelijk schadelijk. Bij lagere concentraties niet acuut dodelijk, maar het kan wel het concentratie vermogen verminderen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Bovendien zijn de concentraties laag op de grond vaak nog een stuk hoger dan op ademhoogte.
Dan het tweede punt. Samen met een bekende brouwerij (al jaren een goede klant van ons) hebben wij dit een paar jaar geleden uitvoerig in de praktijk getest. We gingen toen als volgt te werk: we hebben een lege cabine van een vrachtwagen genomen en hebben daar een aantal keer CO2 ingespoten. Op het dashboard lagen een aantal CO2 en O2 detectoren. De resultaten van de gemiddelde waardes kunt u hier zien:
De oranje weergave is de CO2 concentratie. De blauwe weergave is de concentratie O2 (dus hoe hoger de oranje lijn, hoe lager de O2 concentratie). Bij een zeer hoge concentratie CO2 is, zoals te zien, de O2 detector nog niet eens in alarm gegaan (het alarm voor een O2 detector staat wettelijk ingesteld op 19,5%). Dat betekent dat bij een CO2 concentratie van 11,2% de O2 detector pas in alarm gaat. Ver, ver boven de dodelijkheidsgrens van CO2!
Hoe kan een werknemer zich beschermen tegen CO2 in zijn of haar werkomgeving? In bijvoorbeeld de drankensector komen personen vaak meerdere malen per dag in een ruimte waar een direct CO2 gevaar kan voorkomen en vaak betreed men deze ruimte meerdere keren per werkdag. Er zijn twee verschillende oplossingen voor deze problematiek. De eerste: monteer vast opgestelde CO2 detectie in deze ruimte. Een dusdanig systeem bestaat uit een gas meetkop met een Koolstofdioxide sensor die aangesloten is op een controlepaneel. Er zijn zeer veel verschillende opties op gebied van vaste gasdetectie. Het is sterk afhankelijk van de toepassing en de aard van de werkomgeving welk systeem het meest geschikt is voor u.
Hieronder vindt een klein overzicht van een aantal oplossingen die Hatech u kan bieden. Op de pagina voor vastopgestelde gasdetectie vindt u een compleet overzicht van onze vast opgestelde gasdetectie oplossingen. U kunt ook contact opnemen via 0162-510004 of via info@hatechgas.com.
Aantal gassen 1
Mogelijke gassen C₃H₈, C₅H₁₂, CH₄, CL₂, CO, CO₂, H₂, H₂S, LEL, LPG, MPS, NH₃, O₂, O₃, PID, SO₂
Aantal gassen 1
Mogelijke gassen CO₂
Aantal gassen 1
Mogelijke gassen CO₂
Aantal gassen 1
Mogelijke gassen AR, AsH₃, BR₂, C₂H₂, C₂H₄, C₃H₈, C₄H₁₀, C₅H₁₂, CH₄, CL₂, CLO₂, CO, CO₂, ETO, F₂, H₂, H₂S, HCL, HCN, HF, LEL, NH₃, NO, NO₂, O₂, O₃, PH₃, SO₂
Aantal gassen 1
Mogelijke gassen CO₂
Aantal gassen 1 tot 5
Mogelijke gassen CH₄, CL₂, CO, CO₂, H₂S, HC, HCN, LEL, NH₃, NO₂, O₂, PH₃, PID, SO₂
Aantal gassen 1 tot 6
Mogelijke gassen C₃H₈, C₅H₁₂, CH₄, CL₂, CLO₂, CO, CO₂, H₂, H₂S, HC, HCL, HCN, LEL, NH₃, NO, NO₂, O₂, PH₃, PID, SO₂
Aantal gassen 1
Mogelijke gassen CH₄, CL₂, CLO₂, CO, CO₂, ETO, F₂, H₂, H₂S, HCN, HF, LEL, MPS, NH₃, NO₂, O₂, O₃, PH₃, SO₂
Meer opties vindt u de pagina voor draagbare gasdetectie vindt u een compleet overzicht van onze draagbare CO2 meters. U kunt ook contact opnemen via 0162-510004 of via info@hatechgas.com
Hatech Gasdetectietechniek B.V.
Brasem 51
4941 SE Raamsdonksveer
The Netherlands
+31 (0)162 510 004
© Hatech Gasdetectietechniek BV | Algemene voorwaarden | Terms and Conditions | Privacy Statement