Koolstofmonoxide

gassen-koolstofmonoxide

Koolstofmonoxide, vaak afgekort als CO, is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas. Het wordt geproduceerd door onvolledige verbranding van koolstofhoudende materialen zoals benzine, aardgas, hout, steenkool, propaan en olieproducten. Koolstofmonoxide is zeer giftig en staat bekend als een stille moordenaar omdat het niet detecteerbaar is zonder gasdetectie apparatuur.

CO is zeer gevaarlijk en kan al in lage concentraties levensbedreigend zijn. Blootstelling aan CO kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid en in ernstige gevallen zelfs tot bewusteloosheid en de dood.

De wettelijke grenswaarde voor fosfine is vastgesteld op 20ppm.

Koolstofmonoxide wordt onder andere geproduceerd door verbrandingsmotoren, industriële processen en huishoudelijke apparaten zoals kachels, boilers en ovens. Het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat deze apparatuur correct is geïnstalleerd, onderhouden en geventileerd om het risico op CO-vergiftiging te minimaliseren.

Formule: CO
Andere namen: koolstofmono-oxide of koolmonoxide
CAS-nummer: 630-08-0
Relatieve dampdichtheid: 0,97 (gas is iets zwaarder dan lucht, maar verspreid zich gelijkmatig in lucht)
Grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling: 20ppm

Mogelijke producten die u helpen met de detectie van koolstofmonoxide:

Toont alle 12 resultaten

Toont alle 12 resultaten

Uitgebreide informatie over Koolstofmonoxide

Hoe weet u of u bent blootgesteld?

Symptomen van blootstelling aan koolstofmonoxide zijn onder meer hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, vermoeidheid en verwarring. Bij langdurige blootstelling of hoge concentraties kan koolstofmonoxidevergiftiging leiden tot bewusteloosheid en zelfs de dood.

Wat moet u doen als u bent blootgesteld aan teveel koolstofmonoxide?

Als je vermoedt dat er een koolstofmonoxidelek is of als je symptomen van koolstofmonoxidevergiftiging ervaart, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, vermoeidheid of verwarring, volg dan deze stappen:

  • Verlaat onmiddellijk de besmette omgeving: Als je in een gebouw bent waar een koolstofmonoxidelek mogelijk is, verlaat dan onmiddellijk de ruimte en ga naar buiten waar je frisse lucht kunt inademen.
  • Bel de hulpdiensten: Bel onmiddellijk de hulpdiensten, zoals de brandweer of de ambulance, en meld dat je vermoedt dat er een koolstofmonoxidelek is en dat er mensen mogelijk vergiftigd zijn.
  • Waarschuw anderen: Als er andere mensen in de buurt zijn, waarschuw hen dan voor het mogelijke gevaar en help hen om de besmette omgeving te verlaten.
  • Medische hulp zoeken: Als je vermoedt dat je bent blootgesteld aan koolstofmonoxide en symptomen ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Koolstofmonoxidevergiftiging kan ernstig zijn en kan levensbedreigend worden als het niet snel wordt behandeld.
DE JUISTE GASDETECTIE VOOR koolstofmonoxide

Er zijn vele soorten sensoren die worden gebruikt in de gasdetectie. De keuze van uw sensor hangt af van de volgende factoren:

  • Het gas wat u wilt meten.
  • De concentratie gas die u verwacht aan te treffen.
  • Wilt u een draagbare of een vaste detector gebruiken?
  • De aanwezigheid van andere gassen die de sensor mogelijk beïnvloeden.

Koolstofmonoxidemelders zijn essentiële apparaten die brandbare en giftige gassen kunnen detecteren, waarschuwen voor hun aanwezigheid en indien nodig alarmen activeren. Koolstofmonoxide (CO) is een gevaarlijk en giftig gas dat onzichtbaar en geurloos is, waardoor het moeilijk te detecteren is zonder gespecialiseerde apparatuur.

  • Draagbare detectoren;
    Worden ingezet als persoonlijke bescherming (op de man) en kunnen worden gebruikt bij overige veiligheidsdoeleinden die een draagbare monitor vereisen.
  • Vast opgestelde detectie;
    Zijn effectief omdat deze kunnen worden aangesloten op ventilatie systemen.
  • Controle panelen;
    Meten en rapporteren de aanwezigheid van gevaarlijke concentraties chloor. Daarnaast worden de alarmen en overige betrokken detectie door deze panelen geactiveerd.
product categorieën